Pomiar cukru jest jednym z najbardziej podstawowych sposobów monitorowania leczenia a także diagnostyki cukrzycy. Jak i kiedy wykonywać pomiar?
Pomiaru cukru możemy dokonywać za pomocą glukometru. Z ceną i dokładnym opisem glukometrów zapoznać się można na stronie Diabetyk24.pl. Tam również można nabyć wysokiej jakości sprzęt do pomiaru cukru we krwi.
W zależności od zaleceń lekarza pomiaru dokonuje się według następujących schematów:
- oznaczenia przygodne – wielokrotnie wykonywane na czczo;
- półprofil glikemii – rano na czczo i około półtorej godziny po każdym dużym posiłku (mniej więcej 4 oznaczenia w ciągu dnia);
- pełny profil glikemii – rano na czczo, przed każdym głównym posiłkiem, półtorej godziny po każdym głównym posiłku, przed snem i około północy oraz między godziną 2.00 a 4.00.
Sposoby kontroli cukrzycy
Sposób kontroli zależy głównie od sposobu leczenia i zaleceń lekarza i dzieli się mniej więcej na kilka typów:
- pacjent z dietą i metforminą – raz na miesiąc półprofil glikemii, ewentualnie oznaczenia glikemii raz na tydzień o różnych porach dnia;
- pacjent z doustnymi lekami przeciwcukrzycowymi i/lub agonistami receptora GLP-1 – raz na tydzień półprofil glikemii, codziennie jedno oznaczenie glikemii o różnych porach dnia;
- pacjent z insuliną w stałych dawkach lub leczeniem skojarzonym pochodną sulfonylomocznika i insuliną w cukrzycy typu 2 – codziennie 1-2 pomiary glikemii, raz na tydzień półprofil glikemii, a raz na miesiąc pełny profil glikemii;
- pacjent z wielokrotnymi wstrzyknięciami insuliny, intensywną funkcjonalną insulinoterapią – wielokrotne pomiary cukru w ciągu doby (pełny profil glikemii) oraz według potrzeb chorego, w tym zarówno przed planowanym wysiłkiem fizycznym, przy podejrzeniu hipoglikemii oraz przed aktywnościami, podczas których hipoglikemia jest szczególnie niebezpieczna.
Oprócz powyższych informacji chory powinien wykonywać oznaczenie hemoglobiny glikowanej 2-4 razy do roku.