Morwa biała, roślina lecznicza stosowana w medycynie naturalnej jako lek dla diabetyków i osób walczących z nadwagą. Przekonaj się, jakie właściwości kryje w sobie ta niezwykła roślina!

Czym jest morwa biała?

Morus alba, czyli inaczej morwa biała, jest to gatunek drzew pierwotnie pochodzący z Chin, który prawdopodobnie jako jedyny z rodziny morwowatych występuje w Polsce. Jest bardzo cenną rośliną, od wieków wykorzystywaną w medycynie ze względu na swoje niezwykłe właściwości lecznicze. Surowcem są owoce, ale również liście zbierane, a następnie osuszane w celu dalszego spożycia. Na rynku występuje szereg medykamentów z użyciem tej rośliny, są one stosowane w leczeniu niektórych schorzeń, ale także w ich profilaktyce. 

Działanie oraz właściwości lecznicze morwy białej 

  1. Zmniejsza cholesterol i ciśnienie krwi. Lecznicze działanie morwy jako pierwsi odkryli Chińczycy, którzy wykorzystywali jej liście do obniżania cholesterolu oraz ciśnienia krwi. W XX w. przeprowadzono szereg badań, które udowodniły że roślina ta posiada właściwości antyoksydacyjne, niweluje utlenianie lipoprotein, zapobiegając jednocześnie wzrostowi cholesterolu we krwi i posiada więc właściwości redukujące uszkodzenia miażdżycowe. 
  2. Skutecznie walczy z bakteriami i wirusami. Warto dodać, że liście morwy zawierają składniki niwelujące salmonellę czy gronkowiec, a alkaloidy występujące w liściach i korze morwy działają antywirusowo. 
  3. Stosowana jako lek na otyłość. Uznana również za broń do walki z nadwagą, cały czas trwają badania mające na celu pomoc w procesie odchudzania osobom chorym.
  4. Przetwory z owoców morwy są bogatym źródłem mikro i makroelementów. 
  5. Sprzyja utrzymywaniu prawidłowego cukru we krwi. Morwa posiada wiele właściwości leczniczych, jednak jej głównym zastosowaniem jest pomoc osobom chorym na cukrzycę. Liście morwy białej bogate są w składniki sprzyjające utrzymaniu prawidłowego poziomu cukru we krwi. Najważniejszym z nich jest DNJ(alkaloid 1,5-didezoksy-1,5-imino-D-sorbitol, czyli 1-dezoksynojirimycina) oraz pochodne, którego działanie porównywalne jest do leków przeciwcukrzycowych. Dlaczego? Ponieważ związek ten opóźnia rozkładanie przyjmowanych w posiłkach węglowodanów (np. sacharozy) na cukry proste, dzięki temu poziom cukru we krwi nie wzrasta natychmiast. Jest to równoznaczne ze zmniejszeniem wchłaniania cukrów. Właściwości hipoglikemiczne zawdzięczają składnikowi, który budową przypomina glukozę. 

Stwierdzono, iż osoby chorujące na cukrzycę typu 2., które codziennie spożywają napar z liści morwy, skutecznie obniżą poziom glukozy we krwi. Oczywiście osoby chorujące na cukrzycę spożywanie morwy w jakichkolwiek ilościach powinny uprzednio skonsultować to z lekarzem w celu ustalenia dawki i sposobu przyjmowania morwy.

Dostępne preparaty na rynku

W aptekach dostępne są różnorodne tabletki, które możemy zażywać. Bez problemu kupimy suszone liście, które następnie możemy zaparzyć. Wystarczy zalać jedną łyżeczkę suszonych liści wrzącą wodą a następnie parzyć przez 5 minut.

Działanie tej cudownej rośliny w dalszym ciągu jest badane aby sprawdzić kolejne zastosowania i właściwości. Ciekawostką jest również, że morwa biała działa wybielająco na skórę, ponieważ wpływa na wytwarzanie przez nią melaniny. Bez wątpienia jest to roślina bogata w składniki lecznicze pomagające w wielu schorzeniach i chorobach, warto jednak skonsultować wszystko ze specjalistą, który rozwieje nasze wątpliwości na każdy temat. Pewne jest to, że właściwości morwy działają zapobiegawczo na nasz organizm. Samo zdrowie!

Related Posts