dieta diabetyka

Diabetyk, czyli osoba chorująca na cukrzycę
Diabetyk potrzebuje dobrej diety. Nie może jadać tak, jak osoby zdrowe, musi kierować się pewnymi zasadami, aby zdrowo i dobrze żyć. Dieta wspiera leczenie, dlatego nie wolno jej lekceważyć. Cukrzyk dostaje wskazówki od lekarza i powinien ich przestrzegać starannie i sumiennie. Insulinę odkryto w 1921 roku, wcześniej dieta była jedynym lekiem na cukrzycę. Obecnie jest ona uzupełnieniem profesjonalnego leczenia medycznego.

Co mogą jadać cukrzycy?

Cukrzyca typu pierwszego to choroba ludzi młodych, często jest uwarunkowana genetycznie. Cukrzyca typu drugiego jest chorobą osób po czterdziestym roku życia. Cierpią na nią osoby otyłe mające nadciśnienie.
Osoby cierpiące na cukrzycę muszą jeść od pięciu do siedmiu posiłków dziennie. Cukrzycy powinni jeść produkty z błonnikiem, ponieważ on obniża poziom glukozy we krwi i syci. Dzięki niemu znikają zaparcia. Poza tym powinni jadać pieczywo pełnoziarniste, płatki owsiane, chude mięso, ryby, kefiry i jogurty, warzywa, owoce oraz dania gotowane na parze. Mogą jeść dania z grilla i produkty pieczone. Powinni unikać dań smażonych.

Czego nie wolno jadać diabetykom?

Diabetycy muszą unikać żółtego sera, tłustego białego sera, tłustych mięs i podrobów, a także dań typu fast food. Są to dla nich zabójcze dania. Sól, ziemniaki i jajka także nie są dla nich. Podobnie jak cukry, desery i alkohol. Lekkie jedzenie pomaga zachować zdrowie i wspomaga leczenie każdego diabetyka.

Related Posts