Co to jest hipoglikemia i jak sobie z nią radzić?

hipoglikemia

Pojęciem ,,hipoglikemii” (zwanej także niedocukrzeniem) określa się stan, w którym poziom glukozy we krwi cukrzyka spada poniżej normy, wynoszącej 70 mg/dl. Chory odczuwać może osłabienie, rozdrażnienie, problemy z koncentracją, wystąpić mogą drgawki, zimne poty, bóle głowy, w skrajnych wypadkach omdlenia, a nawet utrata przytomności. W momencie, kiedy poziom cukru spada do >30 mg/dl mówi się o epizodzie ciężkiej hipoglikemii, która może skutkować utratą pamięci, zarówno krótko jak i długotrwałej. Należy pamiętać, że hipoglikemie występujące w przebiegu cukrzycy są naturalnym zjawiskiem i nie powinny stanowić powodu do paniki. Często są one związane z dietą diabetyka. Najważniejsze to wiedzieć co robić, kiedy się pojawią i jak zapobiegać ich występowaniu.

Jak reagować w przypadku pojawienia się hipoglikemii?

W przypadku pojawienia się hipoglikemii bardzo ważna jest szybka reakcja. Odpowiednie przygotowanie do spadku cukru pozwoli uniknąć sytuacji zagrażających zdrowiu oraz życiu diabetyka. Kiedy odczuwany jest którykolwiek z objawów niedocukrzenia, należy natychmiast zbadać poziom cukru we krwi. Jeżeli okaże się on za niski, należy od razu zażyć porcję węglowodanów prostych. Glukoza, cukierki, kostki cukru czy słodki napój to produkty, które każdy cukrzyk powinien mieć zawsze przy sobie. Kolejny krok to zjedzenie dodatkowej porcji węglowodanów złożonych (kanapka, drożdżówka, baton, wafelek), które wolniej rozkładają się w układzie pokarmowym, podtrzymując poziom cukru na właściwym poziomie. W momencie hipoglikemii należy zrezygnować z wysiłku fizycznego oraz umysłowego, do momentu unormowania glikemii. Po tym czasie można bez obaw powrócić do przerwanych zajęć.

Related Posts